Hoe verzorg je een eczeem gevoelige huid

Verzorging van een eczeem gevoelige huid

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening, bijna een miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Voor het ontstaan van eczeem is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. De erfelijke aanleg is de belangrijkste, maar ook interne en externe factoren spelen een rol.

Bij mensen die last hebben van eczeem is de huidbarrière verstoord, dit heeft als gevolg dat de huid minder goed vocht vasthoudt, sneller uitdroogt en daardoor minder goed beschermd is tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Ook kan de huid droog en schilferig aanvoelen.

Een goede huidverzorging vormt de basis van de behandeling van eczeem. Probeer de huid zo weinig mogelijk te irriteren en zorg ervoor dat de natuurlijke beschermlaag intact blijft.

Lees hieronder 5 tips voor hoe je een eczeem gevoelige huid het beste kan verzorgen:

 

  1. Pas op met (te veel) zeep

Ondanks dat douchegel, shampoo en conditioner zacht aanvoelen, kunnen ze door de alcohol die de producten bevatten ervoor zorgen dat je huid haar natuurlijke vetlaag verliest en uitdroogt. Heb je een eczeemgevoelige huid? Probeer dan producten die veel alcohol bevatten te vermijden en was je huid enkel met water of met een kalmerende huidreiniger zonder alcohol. De Cetaphil PRO ITCH CONTROL Kalmerende Huidreiniger is een zachte, schuimende huidreiniger met voedende oliën die zorgt voor een langdurige hydratatie van de huid. Het kalmeert de huid en helpt uitdroging, jeuk en irritatie te voorkomen.

  1. Douche niet te warm en niet langer dan 5 minuten

Water droogt de huid uit. Ga daarom niet te lang onder de douche of in bad en zet de temperatuur van het water niet te hoog. Een te warme douche kan je huid extra doen uitdrogen. Door een te warme en lange douche wordt je huid droog en verslechtert het de toestand van je eczeem. Ga daarom niet te vaak en niet te lang in bad of onder de douche, en zet de temperatuur van het water niet te hoog. Heb je gesport? Zorg dan dat je goed het zweet van je lichaam afspoelt. Zweet kan het eczeem namelijk verergeren, maar houd het kort en douche niet te warm. Dep na het douchen de huid zachtjes droog.

  1. Niet krabben. Wel smeren!

Als je jeuk hebt, wil je het liefst krabben, maar door te krabben kan de huid beschadigen en dit kan de jeuk juist weer verergeren. Er kan zelfs een infectie ontstaan. Houd je nagels goed kort, zodat je de schade bij krabben vermindert. Een droge huid verergert vaak de jeuk en het eczeem. Smeer de huid daarom meerdere keren per dag in met een hydraterende zalf of crème. Dit geeft verlichting aan een droge, jeukende huid. De Cetaphil PRO lijn is speciaal ontwikkeld voor de jeukende en eczeemgevoelige huid, werkt herstellend en houdt de huid zacht en soepel.

  1. Draag losse katoenen kleding

Die ene wollen trui die je zo leuk vindt, kan helaas zorgen voor huidirritaties. Hetzelfde geldt voor synthetische stoffen. Als je merkt dat je eczeem begint op te spelen, kies dan voor katoenen kleding die wat losser zit. Hierdoor kan je huid goed blijven ademen. Zorg daarnaast dat je je kleding, handdoeken en beddengoed wast met ongeparfumeerd wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.

  1. Genoeg vochtinname is belangrijk

Je hebt het vast vaker gehoord, maar we blijven het toch zeggen; voldoende water drinken is een must. Het zorgt voor hydratatie en een elastische, gezonde huid. Ook Zorgt water voor een minder hoog histamine gehalte in het lichaam. Een hoger histamine gehalte vergoot de kans op huiduitslag, allergische zwellingen, eczeem en jeuk. Vandaar het belang van voldoende te drinken bij eczeem. Vitamine C-tabletten in je water of rooibosthee zorgen ook voor een lager histaminegehalte. Zet eventueel een herinnering in je telefoon om te zorgen dat je iedere dag voldoende water drinkt. Heb je vandaag al genoeg gedronken?