Wanneer moet ik naar de dermatoloog?

Dermatoloog

Naar de dermatoloog gaan kan aanvoelen als best een grote stap. We spraken dermatoloog Eugene en vroegen hem het hemd van het lijf over dermatologie. Benieuwd naar zijn antwoorden en tips over de meest voorkomende zaken? Lees dan snel verder!

 

Hi Eugene, leuk dat je er bent. Zou je wat over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Eugene de Zwart-Storm. Ik ben al zo’n negen jaar in het vak. Ik heb gewerkt in zowel in ziekenhuizen als compacte zelfstandige praktijken.

 

Waarom heb je ooit voor dit vak gekozen?

Toen ik jong was heb ik een ongeluk gehad met vuurwerk. Ik had mijn rechterhand beschadigd en dat vond ik vreselijk! De plastisch chirurg heeft het toen heel mooi gerepareerd waardoor ik mijn zelfvertrouwen terugkreeg. Ik dacht: Wauw! Als ík dat voor anderen zou kunnen doen de rest van mijn leven, dat zou geweldig zijn.

Als jonge jongen dacht ik dat het plastische chirurgie zou moeten zijn. Maar tijdens mijn opleiding tot arts zag ik dermatologie: een heel breed vak waarbij je mensen zowel vanbinnen als vanbuiten helpt. Het moment dat je een tiener met acne helpt en je ziet ze stralend terugkomen met schouders naar achteren en borst vooruit, dat is fantastisch! Dat moment gaat nooit vervelen.

 

Kan je me vertellen wat een dermatoloog precies doet?

De dermatoloog is de dokter van de huid. De huid is één groot orgaan. Op het moment dat de huid ziek wordt kan de dermatoloog erachter komen wat er aan de hand is. Een dermatoloog is expert van de huid.

 

Welke klachten zie je het vaakst terugkomen?

Er zijn steeds meer mensen die te maken krijgen met ontstekingsziekten als eczeem of acne. Waar dat precies aan ligt weten we nog niet precies. We zien ook heel veel huidkanker. Dit aantal stijgt helaas nog steeds.

 

Wanneer zou je aanraden om naar een dermatoloog te gaan?

Als je twijfelt over een moedervlek of een gek plekje: stap dan altijd naar je huisarts of dermatoloog. Als de huisarts het niet vertrouwt zullen zij je altijd doorsturen naar de dermatoloog.

Als het gaat om acne is het een ander verhaal.  Zeker als dit zorgt voor littekens of minder zelfvertrouwen. Een derde is een eczeem, dit kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt door de jeuk. Wat vervolgens weer invloed heeft op je dagelijkse leven. Een dermatoloog kan dan helpen met het management van deze ziekte en triggers zoals een allergie opsporen.

 

Waarom denk je dat het soms als eng wordt ervaren om naar een dermatoloog te gaan?

Het is heel normaal om dit spannend te vinden. ‘Als ik naar een dokter ga ben ik ziek,’ is een enge gedachte die bij veel mensen opspeelt. Zeker als dit kan betekenen dat het misschien wel iets ernstigs is. Als je de stap neemt om naar een dermatoloog te gaan moet je toegeven aan jezelf dat je huid inderdaad ziek is.  

 

Hoe kan iemand de angst om naar een dermatoloog te gaan verkleinen?

Op het moment dat je een huidaandoening hebt, waar je regelmatig last van hebt, wat impact heeft op je leven en die misschien wel voor littekenvorming zorgt: zoek dan hulp. Door vroeg hulp te zoeken kun je veel beter begrijpen hoe het onstaat en wat je er aan kan doen om het in goede conditie te houden. Je wordt als het ware veel beter getraind in goed management.

 

Wat kan er gebeuren als je te lang wacht met klachten?

Het kan zo zijn dat, bijvoorbeeld door littekenvorming bij acne het veel moeilijker wordt om het te genezen.  Terwijl het wel te voorkomen is.

In het geval van eczeem kan het zelfs zo erg zijn dat er een concentratiestoornis uit voorkomt. In tegenstelling tot wanneer je huid in goede conditie is je wel gewoon goed slaapt en dus een goede concentratie hebt.

Voor moedervlekken geldt: hou het goed in de gaten. Een veranderende moedervlek in een vroege fase herkennen voorkomt veel problemen.

 

Ik wil naar een dermatoloog, waar kan ik terecht?

In Nederland is de eerste stap altijd de huisarts. Wanneer zij of jij twijfelen zullen ze je altijd doorsturen naar een specialist: de dermatoloog. Je mag dan zelf kiezen naar welke dermatoloog je toe gaat. Je kan ook zelf kiezen direct naar een dermatoloog toe gaan, hiervoor betaal je dan het passantentarief.

In België is het wat laagdrempeliger. Je kan daar namelijk zelf rechtstreeks een afspraak maken met de dermatoloog.

 

Is er dan nog verschil tussen dermatologen?

Nee, alle dermatologen kunnen je even goed helpen. Wél hebben sommige dermatologen een specialisme. Bijvoorbeeld allergie, spataderen of het wegsnijden van plekjes.

 

Welke huidtips zou je iedereen willen meegeven?

De belangrijkste dingen die je kan doen om je huid in goede conditie te houden is deze twee keer per dag te reinigen met een milde reiniger, niet op alcoholbasis. Dit is belangrijk tegen het onstaan van verstopte poriën, zodat acne geen kans heeft om zichzelf te ontwikkelen. Hydrateer ten tweede je huid met een neutrale crème. Daarmee voorkom je huidproblemen. Een droge huid zorgt namelijk voor jeuk, de jeukende huid voor krabben en krabben leidt tot eczeem.

Een derde is het beschermen tegen UV-straling. Maak gebruik van zonnebrandcrème met een hogere factor.

 

 

Dermatoloog De Zwart-Storm:

www.optimumclinics.nl   www.huiddokter.nl