Psoriasis gevoelige huid

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening gekenmerkt door rode plekken met witte schilfers op de huid. De oorzaak van psoriasis is net als bij de meeste huidaandoeningen niet altijd bekend. Wel is bekend dat het op elke leeftijd kan ontstaan. De plekken kunnen overal op de huid voorkomen maar komen voornamelijk voor op de hoofdhuid, de knieën, de ellebogen en de scheenbenen.

Het vernieuwen van de huid is een normaal proces, waar men niets van merkt. Dit proces duurt gemiddeld 28 dagen. Bij mensen met psoriasis gaat dit proces veel sneller en wordt de huid vernieuwd binnen 4 tot 5 dagen. De vernieuwing gaat zo snel dat de nieuwe huidcellen niet goed zijn en vrij snel afsterven. Dit zorgt voor dikke lagen schilfers op de huid met irritatie en roodheid tot gevolg.

Oorzaken van psoriasis
Het verloop is meestal grillig. De ene keer merk je nauwelijks iets, terwijl je de andere keer er veel last van hebt. De klachten kunnen beginnen of verergeren door:

1. Het Immuunsysteem

Een mogelijke veroorzaker van psoriasis is het eigen immuunsysteem. In dat geval valt immuunsysteem niet alleen bacteriën aan, maar ook delen van de huid. Dit heeft schilfering, roodheid en ontstekingen als gevolg.

2. Stress

Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol vermindert zowel de barrièrefunctie van de huid als de gevoeligheid van zenuwvezels in de huid. Hierdoor heb je door stress een grotere kans op psoriasis verschijnselen.

3. Griep/ontsteking

Wanneer je ziek bent of een ontsteking hebt gaat je weerstand omlaag en ben je sneller vatbaar voor terugkomende huidaandoeningen, waaronder psoriasis.

4. Beschadiging van de huid

Wanneer je een snij-, schaaf- of brandwond(je) hebt kan hier één tot twee weken later een psoriasisplek ontstaan.

5. Roken en alcoholgebruik

Dat roken en alcohol gebruik slecht voor je is is voor de hand liggend. Echter wanneer je last hebt van psoriasis kunnen roken en het gebruik van alcohol het verschijnen van de psoriasis bevorderen. Heb je last van psoriasis, vermijd roken en extensief alcohol gebruik.

Waarom is Cetaphil de oplossing?

Er zijn verschillende behandelingen voor psoriasis beschikbaar. De meeste behandelingen zijn gericht op het onderdrukken van de symptomen van psoriasis. Genezing van psoriasis is (nog) niet mogelijk, omdat het een chronische huidaandoening is.

Vermijd agressieve reiniging, bijvoorbeeld met scrubbende middelen, omdat dit de huidbarrière als het ware opschud en de psoriasis juist verergert. Gebruik in plaats daarvan een milde en verzachtende reiniger. De Cetaphil PRO Itch Control Kalmerende Huidreiniger kalmeert de huid onmiddellijk en helpt droogheid, jeuk en irritatie te voorkomen.

Het hydrateren van de huid is erg belangrijk bij psoriasis, omdat het de huid soepel en stevig houdt. Cetaphil PRO Itch Control Hydraterende Melk is speciaal geformuleerd om de huid te voorzien van langdurige en intense hydratatie. Dit heeft een herstellende werking en houdt de huid zacht en soepel. De Hydraterende Melk kalmeert de huid en verlicht de jeuk onmiddellijk.