Psoriasis gevoelige huid

drip

Psoriasis is een chronische huidaandoening gekenmerkt door rode plekken met witte schilfers op de huid. De plekken kunnen overal op de huid voorkomen maar komen voornamelijk voor op de hoofdhuid, de knieën, de ellebogen en de scheenbenen. De plekken kunnen jeuk of zelfs pijn veroorzaken. Daarbij kunnen ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

Ontstaan psoriasis

De oorzaak van psoriasis is net als bij de meeste huidaandoeningen niet altijd bekend. Wel is bekend dat het op elke leeftijd kan ontstaan. Psoriasis begint meestal rond de leeftijd van 16 tot en met 21 jaar en van 57 tot en met 60 jaar. Bij mensen met psoriasis verloopt de vernieuwing van de huidcellen een stuk sneller dan bij een gezonde huid.

Het vernieuwen van de huid is een normaal proces, waar men niets van merkt. Dit proces duurt gemiddeld 28 dagen. Bij mensen met psoriasis gaat dit proces veel sneller en wordt de huid vernieuwd binnen 4 tot 5 dagen. De vernieuwing gaat zo snel dat de nieuwe huidcellen niet goed zijn en vrij snel afsterven. Dit zorgt voor dikke lagen schilfers op de huid met irritatie en roodheid tot gevolg.

Een mogelijke veroorzaker van psoriasis is het eigen immuunsysteem. Het immuunsysteem valt dan niet alleen bacteriën aan, maar ook delen van de huid met schilfering, roodheid en ontstekingen als gevolg. Andere factoren die psoriasis kunnen veroorzaken of verergeren zijn:

 • Stress;

 • Ontstekingen;

 • Wondjes;

 • Bepaalde geneesmiddelen.

Belangrijk is om met een arts in gesprek te gaan over de mogelijke gevolgen van bepaalde medicijnen of geneesmiddelen als je last hebt van psoriasis.

Behandeling psoriasis

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor psoriasis. De meeste behandelingen zijn voornamelijk gericht om de symptomen van psoriasis te onderdrukken. Genezing van psoriasis is (nog) niet mogelijk, omdat het een chronische huidaandoening betreft.

Een mogelijke behandeling is een lokale behandeling met een crème of zalf. Deze crème of zalf onderdrukt de symptomen van psoriasis en is geschikt voor mensen met een milde vorm van de huidaandoening. Een andere mogelijke behandeling is lichttherapie in combinatie met een lokale behandeling. Tenslotte kan de arts een behandeling voorschrijven bestaande uit het innemen van tabletten of geven van injecties. In deze tabletten of injecties zitten stoffen die psoriasis onderdrukken.

Wat je zelf kan doen?

 • Vermijd het gebruik van zeep, zeep droogt de huid namelijk uit;

 • Vermijd het agressief reinigen met bijvoorbeeld scrubmiddelen, dit kan psoriasis juist verergeren;

 • Probeer niet te krabben. Krabben kan psoriasis verspreiden over andere lichaamsdelen;

 • Water droogt de huid uit. Probeer het contact met water zo kort mogelijk te houden om uitdroging te voorkomen;

 • Behandel de huid met een huidverzorgingsproduct die de huid soepel en vet houdt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hydraterende crème;

 • Verwijder zoveel mogelijk schilfers op de hoofdhuid of het lichaam voordat je een crème aanbrengt;

 • Bespreek met de huisarts of dermatoloog wat de mogelijke behandelingen zijn. Kies samen met de arts de meest gepaste behandeling voor jou;

 • Maak gewrichtsklachten kenbaar aan de arts;

 • Volg de behandeling trouw. Ondanks dat resultaten lang op zich kunnen laten wachten, kan de behandeling weldegelijk effectief zijn voor het juiste herstel van de huid.

Behalve dat een huidaandoening heel vervelend is, kan het mogelijk ook emotionele of psychische schade aanrichten. Mocht dit het geval zijn, blijf er dan niet mee zitten en ga het gesprek hierover aan.