Klinkt niet goed: mijn huid is gedehydrateerd!

In de winter is het kouder. Kan best sfeervol zijn, maar koude lucht is droog, hard en eigenzinnig. Dat wil zeggen: koude, droge lucht probeert van alles om overal vocht vandaan te halen. Jammer genoeg ook uit je huid. Zo zit de natuurkunde van warm en koud nu eenmaal in elkaar. Je had het al eens gemerkt, maar je wist niet precies waarom: in de winter hebben mensen veel vaker last van een vochtarme of ‘gedehydrateerde’ huid. Hoe herken je dit huidprobleem? Wat is het verschil met gewoon ‘droge huid’ en - zeker zo nuttig - hoe verzorg je winterse, gedehydrateerde huid voordat het te laat is?

Wat is een gedehydrateerde huid?

Eenvoudig gezegd: de vochtbalans is flink verstoord. Je huid kan te weinig vocht vasthouden. Gedehydrateerd wil zeggen: het tegenovergestelde van ‘goed gehydrateerd’ - je leest het vast wel eens op cosmetica en huidverzorgingsproducten. Je huidbarrière is dan aangetast en laat daardoor vocht los. Huidbarrière? Ja, die heb je, net als iedereen. Lees ook even onze blog over het belang van een gezonde huidbarrière.

Een gedehydrateerde huid moet je niet verwarren met een droge huid. Wat is het verschil? Een droge huid heeft een tekort aan talg en een gedehydrateerde huid heeft een tekort aan water. Dit neemt niet weg dat je gerust last kunt hebben van beide tegelijk. Een droge huid kan er namelijk voor zorgen dat je ook een gedehydrateerde huid krijgt.

 

Zo herken je snel een gedehydrateerde huid:

Teken met je nagel zachtjes een streepje op je huid. Blijft de streep staan? Dan heeft je huid vocht nodig! Test twee: knijp een klein beetje huid van je knokkel op je vinger samen en houd een paar seconden vast. Veert je huid niet gelijk terug? Grote kans dat je huid dan gedehydrateerd is. Zie je hier en daar droge plekjes? Dat kan ook duiden op een gedehydrateerde huid. Smeer de plekjes goed in met Cetaphil Hydraterende crème.

 

Kortom - hoe verzorg ik gedehydrateerde of te droge huid?

Gelukkig maakt Cetaphil goede producten voor de huid die wat meer zorg nodig heeft. Het belangrijkste is dat je je huid goed blijft verzorgen met de Hydraterende Crème, iedere dag weer. De hydraterende crème van Cetaphil helpt de huid om vocht vast te houden en herstelt daarmee de huidbarrière, die je niet kunt missen. Daarnaast is het belangrijk om écht die twee liter water per dag te drinken. Zo houd je je vochtbalans op peil en hydrateer je je huid van binnenuit. Toch een beetje waar dus: pure schoonheid komt óók van binnen! Nog een tip: zet bij het douchen of badderen de kraan niet te heet, zo voorkom je dat het vocht in je huid razendsnel verdampt. En het scheelt in de energierekening.
Kun je nog meer doen dan je al deed? Gebruik naast hydraterende crème ook Cetaphil Milde Huidreiniger in plaats van geparfumeerde zeep om je huid te wassen. Het draagt allemaal bij aan het voorkomen van een gedehydrateerde huid.