Hoe verzorg ik mijn eczeem gevoelige huid?

Heb ik last van eczeem? - hoe herken ik het

Last van jeuk, roodheid, zwellingen, bultjes of schilfers? Als dit herkenbare symptomen zijn, heb je mogelijk een eczeem gevoelige huid. Lees in deze blog hoe je het herkent en wat je eraan kan doen.

Wellicht gaat er niet bij alle symptomen een belletje rinkelen. Dit komt omdat er veel verschillende soorten eczeem bestaan. Terwijl jij misschien met schilfers en jeuk kampt, kan een ander weer last hebben van roodheid en zwelling. Ook kan de plaats waar het eczeem opspeelt per persoon verschillen. Veel voorkomende plekken zijn het gezicht, de armen, de benen, de handen en voeten, maar in principe kan het eczeem ook over het gehele lichaam voorkomen. Wil je meer weten over de verschillende vormen van eczeem klik dan hier

 

Hoe kom ik aan eczeem? - hoe ontstaat het

Bij veel mensen die last hebben van eczeem is de natuurlijke huidbarrière verzwakt. Doordat de huidbarrière beschadigd is, staat de huid open. Dit heeft tot gevolg dat de huid het vocht niet goed kan vasthouden, waardoor de huid sneller uitdroogt met een droge huid tot gevolg. Een aantal factoren  kunnen een rol spelen in  het ontwikkelen van huiduitslag. Aanleg of erfelijkheid spelen hierbij een grote rol, maar ook allergenen (stoffen die een allergische reactie veroorzaken) of andere stoffen (bijvoorbeeld zeep of alcohol) kunnen van invloed zijn op het ontstaan van een eczeem gevoelige huid. Lees hieronder hoe je een aantal van deze veelvoorkomende oorzaken kan aanpakken.

 

Wat kan ik zelf doen? - hoe los ik het op

Tip 1: Pas op met (te veel) zeep

Ondanks dat douchegel, shampoo en conditioner zacht aanvoelen, kunnen ze door de alcohol die de producten bevatten ervoor zorgen dat je huid haar natuurlijke vetlaag verliest en uitdroogt. Heb je een eczeem gevoelige huid? Probeer dan producten die veel alcohol bevatten te vermijden en was je huid enkel met water of met een kalmerende huidreiniger zonder alcohol. De Cetaphil Pro Itch Control Kalmerende Huidreiniger is een zachte, schuimende huidreiniger met voedende oliën die zorgt voor een langdurige hydratatie van de huid. Het kalmeert de huid en helpt uitdroging, jeuk en irritatie te voorkomen. Meer weten over waar je op moet letten met zeep klik dan hier.

Tip 2: Niet krabben. Wel smeren!

Als je jeuk hebt, wil je het liefst krabben, maar door te krabben kan de huid beschadigen en dit kan de jeuk juist weer verergeren. Er kan zelfs een infectie ontstaan. Houd je nagels goed kort, zodat je de schade bij krabben vermindert. Een droge huid verergert vaak de jeuk en het eczeem. Smeer de huid daarom meerdere keren per dag in met de Cetaphil Pro Itch Hydraterende Melk. Deze is speciaal ontwikkeld om langdurige en intense hydratatie en daarmee verlichting te bieden aan de jeukende en eczeem gevoelige huid. Het werkt herstellend en houdt de huid zacht en soepel.

Tip 3: Douche niet te warm en niet langer dan 5 minuten

Water droogt de huid uit. Ga daarom niet te lang onder de douche of in bad en zet de temperatuur van het water niet te hoog. Hierdoor verslechter je de toestand van het eczeem. Heb je gesport? Zorg dan dat je goed het zweet van je lichaam afspoelt. Zweet kan het eczeem namelijk ook verergeren. Dep na het douchen de huid zachtjes droog.

Tip 4: Draag losse katoenen kleding

Die ene wollen trui die je zo leuk vindt, kan helaas zorgen voor huidirritaties. Hetzelfde geldt voor synthetische stoffen. Als je merkt dat je eczeem begint op te spelen, kies dan voor katoenen kleding die wat losser zit. Hierdoor kan je huid goed blijven ademen. Zorg daarnaast dat je je kleding, handdoeken en beddengoed wast met ongeparfumeerd wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.

Tip 5: Genoeg vochtinname is belangrijk

Je hebt het vast vaker gehoord, maar we blijven het toch zeggen; voldoende water drinken is een must. Het zorgt voor hydratatie en een elastische, gezonde huid. Ook zorgt water voor een minder hoog histamine gehalte in het lichaam. Een hoger histamine gehalte vergoot de kans op huiduitslag, allergische zwellingen, eczeem en jeuk. Vandaar het belang van voldoende te drinken bij eczeem. Vitamine C-tabletten in je water of rooibosthee zorgen ook voor een lager histaminegehalte. Zet eventueel een herinnering in je telefoon om te zorgen dat je iedere dag voldoende water drinkt. Heb je vandaag al genoeg gedronken?