Hoe verzorg ik mijn droge huid?

Heb ik een droge huid? - hoe herken ik het

 

In dit artikel gaan we in op een aantal veelvoorkomende oorzaken en leggen we tevens uit wat te doen tegen een droge huid.

Afhankelijk van de mate van uitdroging, vertoont een droge huid verschillende symptomen. De symptomen die voorkomen bij een droge/gevoelige huid zijn:

  • een schilferige huid;
  • een rode huid;
  • een schrale huid;
  • barstjes in de huid;
  • kloofjes in de huid.

Vaak wordt beweerd dat een droge huid ongezond is. Dit is niet het geval: een droge huid is een huidtype dat meer zorg en hydratatie nodig heeft, maar er is vaak nog steeds sprake van aeen gezonde huid.
Wanneer jouw huid extreem droog is, kan hier echter wel een specifieke oorzaak achterliggen. De vraag is dus: wat maakt jouw huid droog?

 

Hoe kom ik aan een droge huid? - hoe ontstaat het

Je huid heeft een natuurlijke vochtbalans. Deze kan verstoord raken, in dit geval uitgedroogd, door bijvoorbeeld bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Daarnaast zijn handelingen die je verricht of de omgeving waarin je je bevindt zeker ook bepalend voor die vochtbalans.

Herkenbaar voor veel Nederlanders is het koude klimaat wat vooral in de wintermaanden voor extra uitdroging kan zorgen. Dit komt bijvoorbeeld door de droge lucht buiten of te hete lucht thuis, lekker bij de haard. Meer lezen over hoe je je huid de wintermaanden doorhelpt klik dan hier.

Of juist nu merkt iedereen dat het regelmatig wassen van de handen ook de nodige problemen met zich meebrengt. Het is zeker nodig, maar water en alcohol zijn niet bepaald bevorderlijk voor de hydratatie van je dierbare handen. Meer lezen over het tackelen van droge handen klik dan hier.

Ten slotte zijn er ook nog andere aandoeningen zoals diabetes of reuma en zelfs andere medicatie die de huid doen uitdrogen. Blootstelling aan de zon door een lekker dagje op het strand. Een ongezonde levensstijl door te weinig drinken, ongezond eten en roken. Het zijn allemaal factoren die een rol spelen in het veroorzaken van die droge huid. En let op: als de huid te veel uitdroogt kan er eczeem en soms zelfs een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen. Gelukkig staan hieronder een aantal oplossingen voor veelvoorkomende oorzaken van een droge huid.

 

Wat kan ik zelf doen? - hoe los ik het op

Tip 1: Kies de juiste reiniger voor jouw droge huid

Het klassieke zeepblok, misschien ken je deze nog wel van vroeger. Deze is echter helemaal niet goed voor je huid omdat de zeep je huidbarrière verstoort. Daarnaast kun je je handen het beste met een vloeibare zeep wassen, op een zeepblok blijven namelijk vaak nog bacteriën achter. De Cetaphil Milde Huidreiniger is speciaal ontwikkeld als dagelijkse reiniger voor de droge of gevoelige huid. Het helpt de huid het benodigde vocht vast te houden en reinigt zonder de huid uit te drogen, zelfs bij een geïrriteerde huid.

 

Tip 2: Verzorging voor na het wassen

Gebruik na het wassen een hydraterende crème om je huid te voeden. De Cetaphil Hydraterende Crème helpt het vochtgehalte in de huid te herstellen en versterkt de natuurlijke beschermende barrière van de huid.

 

Tip 3: Deppen in plaats van wrijven

Dep de huid droog (in plaats van wrijven) en breng vervolgens (binnen vijf minuten) de Cetaphil Hydraterende Crème aan, die de huid herstelt.

 

Tip 4: Kort en niet te warm douchen

Douche niet te lang (maximaal vijf minuten) en niet te heet. Als het water erg warm is droogt het je huid veel meer uit dan dat je doucht met lauwwarm water.

Tip 5: Houd het bij kamertemperatuur

De verwarming aanzetten is natuurlijk geen ramp, zeker tijdens de donkere dagen niet. Zorg er wel voor dat je niet te veel stookt. Hierdoor maak je de atmosfeer te droog en wordt het lastiger om te voorkomen dat je huid hetzelfde gaat doen.