Hoe herken je een eczeem gevoelige huid

Hoe herken je een eczeem gevoelige huid

Last van jeuk, roodheid, zwellingen, bultjes of schilfers? Als dit herkenbare symptomen zijn, heb je mogelijk een eczeem gevoelige huid. Wil je weten hoe je een eczeem gevoelige huid herkent? Lees dan snel verder.

Iedere huid is anders

Wellicht gaat er niet bij alle symptomen een belletje rinkelen. Dit komt omdat er veel verschillende soorten eczeem bestaan. Terwijl jij misschien met schilfers en jeuk kampt, kan een ander weer last hebben van roodheid en zwelling. Ook kan de plaats waar het eczeem opspeelt per persoon verschillen. Veel voorkomende plekken zijn het gezicht, de armen, de benen, de handen en voeten, maar in principe kan het eczeem ook over het gehele lichaam voorkomen. 

De meest bekende vorm is constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Deze vorm kenmerkt zich door een jeukende huid met droge schilfering. Bij volwassenen zijn de huidklachten chronisch en dus vrijwel altijd aanwezig. Het komt echter ook veel bij kinderen voor. Zij krijgen vaak eczeem in hun knie– en elleboogholtes. Bij kinderen jonger dan 2 komt het vaak in het gezicht en op het hoofd voor. Hoe het ontstaat is niet altijd duidelijk, maar vaak heeft het met erfelijkheid te maken. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat eczeem niet besmettelijk is.

Een andere, veelvoorkomende vorm van eczeem is contacteczeem. Deze vorm van eczeem ontstaat door contact tussen de huid en een lichaamsvreemde stof waardoor er een allergische reactie ontstaat. De huid kan dus overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen of andere prikkels. Denk hierbij aan parfum, make-up, kleding, zeep of schoonmaakmiddelen. Als de huid niet meer in contact komt met de irriterende stof, zullen de klachten weer verdwijnen.

Hoe kom ik aan eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben:

  • Erfelijkheid;

Als jij last hebt van een eczeem gevoelige huid, kan het zijn dat je kinderen dat ook hebben. Een erfelijke afwijking van de huideigen eiwitten zorgt ervoor dat de huid minder bescherming geeft, water minder goed vasthoudt en daardoor sneller uitdroogt. Een allergische aanleg op bepaalde stoffen of parfum kan ook zorgen voor eczeem. 

  • Droge lucht;

Bij droge lucht heeft de huid het lastig om het vochtgehalte op peil te houden Dit geldt ook bij extreme hitte of kou. Deze weersomstandigheden kunnen irritaties opwekken aan de huid en zo eczeem veroorzaken.

  • Zeepproducten;

Wanneer je geregeld zeepproducten gebruikt, verstoor je de barrièrefunctie van je huid en zal deze verder uitdrogen. Dit heeft te maken met de alkalische pH-waarde van de meeste zeepproducten. Gebruik daarom altijd een milde reiniger, zoals de Cetaphil PRO ITCH CONTROL Kalmerende Huidreiniger, deze is speciaal ontwikkeld voor de eczeem gevoelige huid.

  • Synthetische kledingstoffen;

Synthetische stoffen kunnen zorgen voor een allergische en geïrriteerde reactie van de huid. Wol en andere ruwe stoffen kunnen helaas hetzelfde effect hebben. Wanneer je last hebt van een eczeem gevoelige huid is het verstandig om deze kledingstoffen te vermijden. Katoen is daarentegen een natuurlijke stof die wel vriendelijk is voor de eczeem gevoelige huid.

  • Minder goed werkende natuurlijke vetbarrière;

Deze barrière van de huid werkt eigenlijk als eerste defensie linie tegen “gevaren” van buitenaf. Bij een lagere weerstand kan deze barrière dus minder goed zijn werk doen kan je dus gevoeliger zijn voor prikkels die eczeem veroorzaken.

Seizoengevoelig

Vooral in het najaar kunnen het koude weer en een droge lucht ervoor zorgen dat je huid sneller uitdroogt. Je huid is kwetsbaarder waardoor eczeem sneller kan opspelen. Gelukkig kan je wel wat doen tegen eczeem. Vooral het hydrateren van de huid is heel belangrijk. Bijvoorbeeld met de Cetaphil PRO ITCH CONTROL Hydraterende Melk die speciaal is ontwikkeld voor de dagelijkse hydratatie van de zeer droge tot eczeem gevoelige huid. Deze helpt de huidbarrière te herstellen om zo verder vochtverlies te voorkomen. Klachten als droogheid, ruwheid, roodheid en jeuk verminderen hierdoor aanzienlijk. De PRO Itch Control lijn van Cetaphil is daarnaast geschikt voor alle leeftijden, dus ook baby’s en kinderen.