Dit wist je nog niet over Rosacea

Rosacea is een onregelmatige, chronische ontstekingsziekte die valt onder de categorie ‘overgevoelige huid’. Roscea wordt gekenmerkt door gelijkmatig verdeelde roodheid in het gelaat, met zichtbare bloedvaatjes. Het staat bij de dermatoloog op nummer vijf van de lijst met huidaandoeningen en er is (nog) geen geneesmiddel voor. Rosacea komt regelmatig voor: volgens het Huidfonds heeft ongeveer 0,1% tot 10% van de volwassen Europese bevolking er last van. Er komt veel meer bij rosacea kijken dan alleen rode plekjes. In deze blog vertellen we drie dingen die je nog niet wist over rosacea.

 

    1. Moeilijk vast te stellen

Rosacea is niet altijd even gemakkelijk om vast te stellen. Symptomen komen erg langzaam op, waardoor het lang kan duren voordat je merkt dat je rosacea hebt. Volgens dermatologen is de aandoening te classificeren in vier stadia:

    1. Pre roscacea: roodheid in het gelaat.

    2. Milde roscacea: rode vlekken en pukkels

    3. Matige roscacea: aders in de ogen

    4. Ernstige roscacea: verdikking van de huid (vooral neus)

Vaak is de rosacea al in een verder stadium wanneer het ontdekt wordt. Zeker de symptomen uit de eerste stadia kunnen erg lijken op andere huidaandoeningen. Daarnaast kan rosacea progressief zijn, wat betekent dat het kan verergeren wanneer je er niets aan doet.

 

    2. Triggers

Bepaalde triggers kunnen de conditie van rosacea verergeren. Dit is per persoon verschillend. We sommen de meest voorkomende triggers op:

  • Stress: hormonen die bij stress horen zoals adrenaline kunnen zorgen voor het opstarten van ontstekingsprocessen in de huid.

  • Omgeving: blootstelling van de huid aan vervuiling in de lucht (zoals uitlaatgassen of sigarettenrook), de zon, vocht en koude of warme temperaturen.

  • Druk: fysieke druk op de huid, zoals wrijven.

  • Overige externe factoren: parfums of schoonmaakmiddelen, hete baden, extreem sporten, synthetische stoffen, alcohol en kruidig voedsel kunnen voor flare-ups zorgen.

 

Rosacea triggers zijn erg persoonlijk van aard, het is daarom goed om deze triggers te herkennen. We hebben een persoonlijke checklist opgesteld die je kan helpen om de triggers in kaart te brengen en ze zoveel mogelijk te vermijden in de toekomst. Download hier de checklist.

 

    3. Ongeneesbaar

Helaas is rosacea ongeneesbaar. Gelukkig kan je het wel onder controle krijgen. Zo kun je je levensstijl aanpassen en de triggers zoals hierboven beschreven vermijden. Daarnaast is het belangrijk je huid te verzorgen met producten die kalmeren en geschikt zijn voor jouw huidtype. Reinig je huid met een milde huidreiniger die de huid niet uitdroogt en de natuurlijk huidbarrière intact houdt. Hydrateer vervolgens de huid met een hydraterende crème die de huid kalmeert en herstelt.

 

Twijfel je over de verzorging van je huid? Raadpleeg dan een dermatoloog. Hoe dat werkt, kan je in onze vorige blog lezen.