Dit is waarom je van te veel zeep gaat stinken

Dit is waarom je van te veel zeep gaat stinken

Hoe vaak gebruik jij zeep op je lichaam? Als het aan je huid zou liggen, zou je maar één keer per week douchen.

Je huid en de pH-waarde

Als we het over producten voor de huid hebben, is het naast de ingrediënten ook belangrijk om naar de pH-waarde te kijken. Dit zegt iets over de zuurtegraad van het product. De pH-waarde kan variëren van 0 tot 14, waarbij 0 het zuurste is, zoals bijvoorbeeld citroen, en 14 het meest basisch, zoals bleek. Bij waarde 7 ligt het neutrale punt, wat bijvoorbeeld bij zuiver water het geval is.  Ook onze huid heeft een specifieke pH-waarde. Het bovenste laagje van onze huid bestaat uit talg, zweet en dode huidcellen en heeft een licht zure pH-waarde rond de 5,5. De huid is niet zomaar zuur. Deze licht zure pH, ook wel “de natuurlijke zuurmantel” van de huid genoemd, beschermt ons tegen schadelijke factoren van buitenaf en houdt de huid gehydrateerd.

Verstoring van de pH

Wat we aanbrengen op onze huid zal dus een invloed hebben op de pH-waarde van de huid. Het kraanwater in Europa ligt gemiddeld rond pH 8. Na het douchen zal de pH van onze huid dus ook verhoogd zijn. Het duurt nadien enkele uren alvorens de pH van onze huid terug hersteld naar de ideale pH-waarde rond 5,5. Daarnaast kunnen ook cosmetische producten, waaronder zepen, de pH-waarde van onze huid verhogen. Veel klassieke zepen hebben een basische pH-waarde rond 9. Wanneer je deze zepen op je huid aanbrengt, zullen ze net zoals het water de huid pH verstoren. Je snapt dus wel dat te veel baden/douchen in combinatie met het gebruik van basische zepen de huid pH sterk kan verstoren.

Wat gebeurt nu precies met de huid?

Als te huid te vaak wordt blootgesteld aan basische producten kan dit ervoor zorgen dat de huid niet meer in staat is om de pH tijdelijk te herstellen. De natuurlijke zuurmantel wordt afgebroken en de pH van de bovenste huidlaag zal niet langer licht zuur zijn. Hoe hoger die pH, hoe minder goed de samenhang en verbondenheid van die bovenste huidlaag zal zijn. De huidbarrière raakt verstoord en de huid is niet langer in staat zijn beschermende functie uit te oefenen. Schadelijke factoren kunnen binnendringen van buiten naar binnen en vocht ontsnapt in de omgekeerde richting waardoor de huid gedehydrateerd is. Het is dus uitermate belangrijk de huid zuur de te houden zodat onze huidbarrière intact blijft.

 

Bovendien zijn op onze huid ook ‘goede’ bacteriën aanwezig, deze noemen we de beschermende huidflora. Deze goede bacteriën beschermen ons tegen ‘slechte bacteriën’ (bijvoorbeeld ziekteverwekkers). Wanneer de pH van onze huid afwijkt van de licht zure pH, kan het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën ook verstoord raken. De slechte bacteriën kunnen de bovenhand nemen. Bovendien kunnen deze slechte bacteriën ervoor zorgen dat je begint te stinken. Wist je immers dat vers zweet niet stinkt? Door de inwerking van deze bacteriën treden reacties op ter hoogte van de bovenste huidlaag en worden stoffen gevormd die zorgen voor een stinkende geur. Te veel en te basische zepen zijn dus zeker niet goed voor je huid!

Wat kan je dan beter wel doen?

Het is belangrijk om je huid niet te veel te reinigen. Daarnaast is het ook heel erg belangrijk milde reinigingsproducten te gebruiken die een pH-waarde hebben die niet te sterk afwijkt van de pH van je lichaam. Kies voor reinigingsproducten met een pH tussen de 5 en 7, deze zullen je natuurlijke zuurmantel niet verstoren.

De milde huidreiniger van Cetaphil heeft een licht zure pH-waarde, wat ideaal is voor jouw huidbarrière. Bovendien is Cetaphil speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Het kalmeert en reinigt, zonder de natuurlijk beschermende oliën van je huid te verwijderen.