Acne gevoelige huid

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Puistjes komen voor op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Acne begint typisch in de puberteit en eindigt rond het 25ste levensjaar. Echter kunnen ook volwassenen nog last hebben van acne.

Ontstaan van acne

De huid wordt soepel gehouden en beschermd tegen uitdroging door middel van talg. Dit is een olie die wordt aangemaakt door de talgklieren in de huid en via huidporiën wordt afgescheiden. Acne ontstaat als deze poriën verstopt raken en de talg zich ophoopt. Dit vormt mee-eters of comedonen (blackheads).

Bij de een blijft acne beperkt tot een aantal puistjes, bij de ander is acne een uitgebreide huidaandoening. De grootste oorzaak van acne zijn de hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Kenmerkend voor de huid tijdens de puberteit zijn:

  • Meer talgproductie;
  • Verdikking van de huid;
  • Verstopping van de talgklieren door te veel aan talg en dode huidschilfers;
  • Ontsteking van mee-eters, met vorming van papels en pustels.

Bepaalde producten of geneesmiddelen kunnen juist aanleiding geven tot acne of de acne verergeren. Raadpleeg dan ook altijd de bijsluiter of vraag advies aan een arts of dermatoloog. Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van acne.

Acne verschijnselen

Acne kan op verschillende plekken op de huid ontstaan als de talg producerende klieren geïrriteerd of ontstoken raken. Wat altijd te zien is bij acne zijn de mee-eters, ook wel bekend als comedonen. Er ontstaat dan een wit bultje op de talgklier. Het witte bultje is een ophoping van talg. Dit witte puntje kan later zwart worden en uiteindelijk ook een rood puistje met een gele kop worden als het ontstoken raakt. Acne of jeugdpuistjes kunnen ook acne littekens tot gevolg hebben.

Naast het feit dat acne een zichtbare huidaandoening is, kan acne als zeer vervelend ervaren worden en psychische problemen geven. Men kan er onzeker door worden of er erg voor schamen. Het is belangrijk hierover te praten met iemand die je vertrouwt of bijvoorbeeld met een huisarts.

Behandeling tegen acne

De behandeling van acne is een langdurig proces en het kan enige tijd duren voordat er verbetering zichtbaar is. Geduld hebben is belangrijk, want het resultaat laat vaak lang op zich wachten. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts stelt de diagnose aan de hand van de ernst van de acne en zal een aangepaste behandeling voorschrijven. De verschillende behandelingen zijn als volgt:

  • Lokale behandeling: aanbrengen van een crème of gel met een antimicrobiële stof of een retinoïd. Dit volstaat om milde acne met enkel comedonen te behandelen;
  • Ontstekingsremmede antibiotica: wordt gebruikt om de groei van de acne-bacterie tegen te gaan. Deze antibiotica wordt lokaal aangebracht (crème of gel);
  • Hormonale behandelingen: op basis van een orale therapie met hormonen. Dit brengt de hormonale schommelingen in evenwicht;
  • Retinoïde behandeling: op basis van een orale retinoïden. Dit wordt veelal toegepast bij ernstige acne. Retinoïden maakt de buitenste laag van de huid losser, zodat de huidschilfers sneller loslaten. De poriën in de huid raken zo minder snel verstopt. Daarbij verminderen retinoïden de hoeveelheid talg en remt de ontstekingen af. Ook gaat het de groei van de acne-bacterie tegen.

Dit zijn enkele mogelijke behandelingen tegen acne. Een arts of dermatoloog zal op basis van de ernst en vorm van acne een behandelplan voorschrijven. De behandeling kan dan ook per persoon verschillen.   

Wat kan je zelf doen?

Mocht je zelf last hebben van acne, zijn er ook een aantal stappen die je zelf kan nemen. Het is van groot belang dat je de huid zoveel mogelijk met rust laat. Na het reinigen van de huid, dep je de huid voorzichtig droog (niet wrijven). Het te vaak wassen, wrijven en masseren van de huid is niet verstandig; dit zorgt ervoor dat de huid verder geïrriteerd raakt, wat niet bijdraagt aan de genezing van de huid. Knijp puistjes niet uit en krab er niet aan. Dit kan leiden tot nieuwe puistjes, ontstekingen of zelfs littekens.

Mocht je vervelende psychische gevolgen ervaren door de acne, probeer hier dan met iemand die je vertrouwt over te praten. Blijf niet in die negatieve spiraal zitten, hulp van buitenaf kan helpen. De huisarts kan een passende acne behandeling adviseren, of zal een doorverwijzing geven naar een dermatoloog. Naast een acne behandeling is een dagelijkse reiniging van de huid met de juiste producten zeer belangrijk. Hierdoor wordt de huid zuiverder en gezonder.

Belang van huidreiniging

Alle huidtypes, van jong tot oud, moeten dagelijks zorgvuldig gereinigd worden om de huid gezond te houden en de natuurlijke barrièrefunctie van de huid te beschermen. Een milde reiniging verwijdert vuil, overtollige afscheiding van talg, dode huidcellen en schadelijke microben terwijl de normale huidflora behouden blijft. Door de huid te agressief te reinigen kan de huidbarrière beschadigen, wat leidt tot uitdroging, afschilfering en verlies van bescherming tegen invloeden van buitenaf.