Ontstaan van een trekkerige huid

Trekkerige huid

Een trekkerige huid is 1 van de 5 tekenen van een gevoelige huidHet gevoel dat je huid strak en trekkerig is, is maar al te bekend bij mensen met een gevoelige huid. Trekkerigheid wordt veroorzaakt doordat de huid haar elasticiteit verliest als gevolg van uitdroging. Door een tekort aan water droogt de huid uit, wordt minder soepel en verliest volume. Als je regelmatig last hebt van een trekkerig gevoel is het belangrijk om de vochtbalans van je huid te herstellen. Dit kun je doen door de huidbarrière te versterken en er voor te zorgen dat je huid minder vocht verliest.

 

Oorzaken van een trekkerige huid
Een trekkerige huid krijg je natuurlijk niet zomaar en kan verschillende oorzaken hebben. In de volgende vijf punten geven we een korte uitleg over de meest voorkomende oorzaken van een  trekkerige huid vinden.

Heet douchen

Het klinkt misschien tegenstrijdig omdat je letterlijk onder een straal water gaat staan, maar een hete douche zorgt voor een gedehydrateerde huid. Door een warme douche smelt als het ware het vetlaagje dat op je huid ligt. Dit laagje dient als een bescherming voor de huid. Zonder dit laagje kan het vocht in de huid heel makkelijk in grote hoeveelheden verdampen. Als het water dus erg warm is, droogt het je huid veel meer uit dan dat je een koude of lauwwarme douche neemt.

Voeding

Volledig vetvrij eten kan leiden tot het verlies van essentiële vetzuren uit het lichaam, waardoor de huid uitgedroogd raakt. Daarnaast kunnen ook overmatig gebruik van alcoholische en cafeïne houdende dranken bijdragen aan een gedehydrateerde huid die trekkerig aanvoelt.

Schoonmaken

Regelmatig contact met water en irriterende stoffen droogt de huid uit. Als je bijvoorbeeld de auto schoonmaakt en voortdurend in contact komt met water en schoonmaakmiddelen, kunnen er barstjes in de opperhuid ontstaan, waardoor de huid kan beschadigen. Om jezelf te beschermen kun je tijdens het schoonmaken handschoenen dragen, zo komt de huid in mindere mate in contact met de irriterende stoffen.

Omgevingsfactoren en weersomstandigheden

UV-stralen kunnen vocht aan de huid onttrekken. Ook kunnen temperatuurschommelingen door airconditioning en verwarming de huid uitdrogen en vroegtijdig verouderen.

Ouderdom

Het natuurlijke verouderingsproces zorgt ervoor dat de huid steeds minder talg produceert, waardoor de bescherming van de vetlaag van de barrière afneemt. Hierdoor kan de huid trekkerig aanvoelen.

 

Waarom is Cetaphil de oplossing?
Veel mensen die een trekkend gevoel van de huid ervaren, hebben de indruk dat reiniging de huid alleen maar droger en trekkeriger zal doen aanvoelen. Dit is niet het geval, mits je een milde reiniger kiest. Met een milde reiniger zoals de Cetaphil Milde Huidreiniger, reinig je de huid zonder deze uit te drogen. Sterker nog, de reiniger is zo mild dat je hem niet eens hoeft af te spoelen.

Na het reinigen is het heel belangrijk om je huid meteen te hydrateren. Zeker als je al last hebt van een droge, trekkerige huid. Kies een product dat de huid hydrateert en verzacht zonder de poriën te verstoppen. Cetaphil Hydraterende Crème is zo'n product. Het zorgt voor intense hydratatie gedurende 24 uur en is geschikt voor je gezicht en lichaam.