Hoe ontstaat irritatie?

Irritatie

Irritatie is een van de 5 tekenen van een gevoelige huid. Roodheid, jeuk, branderigheid, prikken, een gevoelige huid kan vatbaar zijn voor allerlei vervelende gevoelens. Irritatie is een van de meest voorkomende en hinderlijke tekenen van een gevoelige huid. Soms zie je het, soms voel je het. Hoe dan ook, je wilt het voorkomen en kalmeren door het juiste product voor je gevoelige huid te kiezen.

Oorzaken irriterende huid
Een irriterende huid is meestal je huid die reageert op een trigger of oorzaak. Om goed in kaart te brengen welke oorzaken slim zijn om te vermijden hebben we de vijf belangrijkste op een rijtje gezet

1. Gevoelige huid veroorzaakt door omgevingsfactoren

Als gevolg van extreme temperatuurschommelingen door warm of koud weer en een lage luchtvochtigheid in je werkomgeving kan je huid uitdrogen, waardoor ze gevoeliger wordt en kan gaan irriteren. Factoren zoals luchtvervuiling en chemicaliën kunnen de huid ook gevoeliger voor irritatie maken.

2. Uitdroging

Een gedehydrateerde huid is vaak de voorbode van een gevoelige, geïrriteerde huid. De barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid is uit balans, waardoor ze minder goed in staat is om schadelijke invloeden van buitenaf tegen te houden. Dit kan leiden tot huidirritaties zoals jeuk en roodheid.

3. Levensstijl

Stress, maar ook factoren zoals roken en overmatige blootstelling aan UV-stralen, veroorzaken het vrijkomen van een teveel aan vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen het bindweefsel, waardoor de huid minder elastisch wordt en de huidbarrière wordt vernietigd. Dit verhoogt het risico op huidirritatie.

4. Onjuist productgebruik

Verkeerd gebruik van cosmeticaproducten kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt. Kunstmatige toevoegingen zoals parfums en synthetische kleurstoffen kunnen ook triggers zijn voor ontstekingsreacties.

5. Huidziekten

Roodheid, jeuk en schilfering kunnen wijzen op een ontstekingsreactie van de huid als gevolg van een daaraan verbonden huidaandoening. Voorbeelden van zulke aandoeningen zijn rosacea en eczeem.

Waarom is Cetaphil de oplossing

Wanneer de huid snel geïrriteerd is, kan het reinigen soms oncomfortabel zijn. Daarom is het belangrijk dat u een goede reiniger kiest die uw huid reinigt en tegelijkertijd verzacht en kalmeert. Cetaphil Milde Huidreiniger doet precies dat. Dankzij de milde samenstelling reinigt het je huid op een zachte manier. Het verwijdert vuil en make-up zonder uw huid te irriteren of uit te drogen. Het is zelfs zo mild dat je het niet eens hoeft af te spoelen, wat ideaal is!

Na het reinigen is het uiterst belangrijk om je huid te verzorgen met een goede vochtinbrengende crème. Het aanbrengen van een crème voorkomt irritatie en houdt de vochtbalans van je huid op peil. Cetaphil Hydraterende Crème zorgt voor een intense hydratatie gedurende 24 uur. Naast het bieden van hydratatie, helpt het ook om je gevoelige huid te kalmeren en te kalmeren.