Hoe herken je verschillende soorten huidtypes?

Het verzorgen van je huid start bij weten welke huidtypen er bestaan. Vermoed je dat je een droge, vette of gecombineerde huid hebt? In dit artikel vertellen wij hoe je verschillende soorten huidtypen kunt herkennen en verzorgen, zodat jij een geschikte huidverzorgingsroutine vindt die past bij jouw behoeften!

 

Droge huid

HOE ZIET HET ERUIT: Mensen met een droge huid hebben bijna onzichtbare poriën en een huidstructuur die er dof en ruw uitziet. Het kan voorkomen dat je ook rode vlekjes op jouw huid hebt en dat de huid er rimpelig uitziet. 

WAT KUN JE ERAAN DOEN: Indien je een droge huidtype hebt, is het aan te raden om de huid tweemaal daags te wassen met een milde reiniger. Vermijd te lang douchen of baden, dit kan het juist verergeren. Eenmaal per dag een hydraterende crème aanbrengen kan helpen om de huid soepel te houden. Breng deze hydraterende crème aan wanneer de huid nog licht vochtig is, dit helpt voor een beter resultaat. Wanneer de huid extra droog is, aarzel dan niet om de crème meerdere malen aan te brengen. Goede hydraterende crèmes bevatten een vochtvasthoudend ingrediënt (zoals glycerine) die ervoor zorgen dat de vochtbalans op peil blijft. En vergeet niet: voor mensen een droge huid is eenmaal per week scrubben genoeg, let er hierbij ook op dat je een milde scrub gebruikt.

 

Vette huid

HOE ZIET HET ERUIT: Een vette huid kenmerkt zich door opzichtige poriën en een glanzende structuur. Dit wordt veroorzaakt door overmatige talgproductie.

WAT KUN JE ERAAN DOEN: Wanneer je een vette huid hebt, kan het zijn dat je geneigd bent om de huid te veel te reinigen. Dit is echter niet aan te raden: bij een vette huid adviseren wij om het reinigen te beperken tot maximaal tweemaal per dag. Het overmatig reinigen van de vette huid kan leiden tot een verhoogde talgproductie wat weer kan leiden tot een nog vettere huid. Het is niet vreemd om ook bij een vette huid een hydraterende crème te gebruiken, omdat de huid dan minder vettig aan kan gaan voelen. Bij het gebruik van een hydraterende crème is het wel van belang dat deze ‘Niet-Comedogeen’ is, zoals de Cetaphil Hydraterende Crème. Hierdoor zullen de poriën niet worden verstopt en zullen huidproblemen wegblijven. 

 

Gecombineerde huid

HOE ZIET HET ERUIT: Wanneer je een gemengde huid hebt, kan het zijn dat de huid op sommige plaatsen droog aanvoelt en op sommige plaatsen juist vettig aanvoelt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het voorhoofd, de neus of kin vettig aanvoelen, maar dat de wangen daarentegen droog aanvoelen. Dit kan het moeilijk maken om erachter te komen welke producten je het beste kunt gebruiken.. 

WAT KUN JE ERAAN DOEN: De beste stap in gemengde huid verzorging is om een milde reiniger te gebruiken en dit te combineren met een hydraterende crème. Sommige delen van de huid hebben meer zorg nodig en moeten wellicht frequenter gehydrateerd of gereinigd worden. Hierdoor is het goed om af te wachten hoe de huid hierop reageert om vervolgens de huidverzorgingsroutine erop aan te passen.