Eczeem gevoelige huid

Eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij de bovenste laag van de huid onstoken raakt, als gevolg kan dit roodheid, jeuk, zwelling, schilfers en bultjes veroorzaken. Deze huidaandoening is niet leeftijdsgebonden, zowel baby’s, kinderen als volwassenen kunnen last hebben van eczeem.

Ontstaan van eczeem

Bij veel mensen die last hebben van eczeem is de natuurlijke huidbarrière verzwakt. Doordat de huidbarrière beschadigd is, staat de huid open. Dit heeft tot gevolg dat de huid het vocht niet goed kan vasthouden, waardoor de huid sneller uitdroogd met een droge huid tot gevolg. Een aantal factoren  kunnen een rol spelen in  het ontwikkelen van huiduitslag. Aanleg of erfelijkheid spelen hierbij een grote rol, maar ook allergenen (stoffen die een allergische reactie veroorzaken) of andere stoffen (bijvoorbeeld zeep of alcohol) kunnen van invloed zijn op het ontstaan van een eczeem gevoelige huid.

Binnen de huidaandoening eczeem zijn verschillende vormen te onderscheiden. De oorzaak en plaats waar het eczeem zich bevindt, kunnen per vorm van eczeem verschillen. Raadpleeg dan ook een huisarts of dermatoloog als je niet weet welke vorm van eczeem het betreft. De meest voorkomende vormen van eczeem zijn:

 • Atopisch eczeem: deze vorm van eczeem wordt veroozaakt door een aangeboren overgevoeligheid van de huid. Vaak hebben mensen met atopisch eczeem ook last van andere chronische aandoeningen zoals astma en hooikoorts;
 • Contactallergisch eczeem: ontstaat als de huid in aanraking komt met stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Veelvoorkomende stoffen die een contactallergische reactie verookzaken zijn: zeep, make-up, parfum, wol, wasmiddel, metalen, schoonmaakmiddelen of chemische stoffen als latex. Deze vorm van eczeem ontwikkelt zich meestal op latere leeftijd;
 • Nummulair eczeem: is een vorm van eczeem waarbij blaasjes ontstaan, deze blaasjes breiden zich uit totdat er een plek ontstaat zo groot als een muntstuk. De plekken zijn meestal rood en schilferig, met jeuk als gevolg;
 • Asteatotisch eczeem: wordt gekenmerkt door een droge huid met bleekrode barstjes. Dit wordt ook wel Craquelé-eczeem genoemd. Asteotatisch eczeem komt vooral op latere leeftijd voor en bevindt zich meestal op de onderbenen. Oorzaken zijn: een droge lucht en het veelvuldig wassen van de huid met zeep;
 • Seborroïsch eczeem: deze vorm van eczeem veroorzaakt een dikke, vettige en gelige uitslag met schilfers en roodheid. Het komt voor op plekken op het lichaam die veel talgklieren bevatten, zoals het gezicht.

Eczeem komt typisch voor in opstoten, bovendien kunnen bepaalde periodes heviger zijn dan andere. Zo kan het eczeem voor de een in de winter erger opspelen, en bij de ander juist in de zomer.

Behandeling van eczeem

Er zijn verschillende stappen te ondernemen om eczeem te behandelen. Een volledige genezing van eczeem is niet vaak voorkomend, omdat het een chronische aandoening betreft. Daarom is het juist belangrijk om het eczeem onder controle te krijgen met de juiste behandeling en verzorging.

Een huisarts of dermatoloog zal adviseren in de behandeling. Hij/zij zal naast medicatie, in de meeste gevallen ook een hydraterende crème voorschrijven. Deze hydraterende crème zorgt ervoor dat de (vet)huidbarrière verbetert en gaat zo een droge en jeukende huid tegen.

Wat je zelf kan doen?

Naast een voorgeschreven behandeling van een arts of dermatoloog zijn er ook een aantal zaken waar je zelf rekening mee kan houden:

 • Vermijd krabben of wrijven;
 • Probeer niet te lang te douchen (max. 5 minuten) en vermijd een hete douche;
 • Vermijd producten die aggressieve stoffen bevatten die je huid kunnen uitdrogen, dit kan de eczeemklachten namelijk verergeren. Reinig je huid met een zachte, kalmerende reiniger die jeuk en irritatie helpt voorkomen.
 • Dep de huid na het douchen voorzichtig droog in plaats van deze droog te wrijven;
 • Gebruik een hydraterende crème om de huidbarrière vet te houden, vooral na aanraking met water (douche);
 • Een koelzalf (TMF) kan helpen tegen de jeuk, deze zalf is enkel te verkrijgen via de huisarts.

Dit zijn enkele zaken die je zelf kan doen om eczeem onder controle te krijgen en een nieuwe uitbraak te voorkomen. Zo zal je minder last ervaren van roodheid, jeuk en een droog gevoel van de huid.